Jak vysušit vlhký filament?

Vlhkost může negativně ovlivnit kvalitu a pevnost filamentu pro 3D tisk, protože mnoho běžných typů filamentu, jako je PLA, ABS, a nylon, jsou hygroskopické a absorbování vlhkosti způsobí bublinky a špatný tisk. Zde jsou některé metody, jak vysušit vlhký filament:

  1. Použití sušičky na filament: Speciálně navržené sušičky na filament jsou nejlepší volbou, protože udržují konstantní teplotu a mnohé modely umožňují sušení přímo během tisku.

  2. Pečicí trouba: Můžete použít domácí pečicí troubu k vysušení filamentu. Položte cívku na pečící papír a nastavte troubu na nízkou teplotu (obvykle mezi 40 a 70 °C v závislosti na typu filamentu) na několik hodin. Důležité je, aby teplota nebyla příliš vysoká, aby nedošlo k poškození filamentu.

  3. Odvlhčovače vzduchu: Skladujte filament v prostředí s odvlhčovačem vzduchu, což pomůže snížit celkovou vlhkost v okolním prostředí.

  4. Rýžová nebo silikagelová metoda: Vložte filament do uzavřeného pytle nebo nádoby spolu s rýží nebo silikagelem, které pohlcují vlhkost.

  5. Vakuové pytle: Skladujte filament ve vakuovém pytli, abyste minimalizovali expozici vlhkosti z okolního prostředí.

Při sušení filamentu je důležité pravidelně kontrolovat, aby nedošlo k jeho přehřátí nebo poškození. Po vysušení je důležité filament správně uskladnit, ideálně v uzavřených nádobách s odpadními silikagelovými sáčky, aby se předešlo opětovnému navlhnutí.

Zpět do obchodu