Kolik elektřiny spotřebuje 3D tiskárna?

Spotřeba elektřiny 3D tiskárnou se může lišit v závislosti na několika faktorech, včetně velikosti tiskárny, teploty vyhřívané podložky a trysky, druhu použitého filamentu a rychlosti tisku. Zde je několik údajů o spotřebě elektřiny pro 3D tiskárny:

  • Průměrná 3D tiskárna spotřebuje mezi 50 a 150 waty energie za hodinu. To znamená, že desetihodinový tisk by spotřeboval mezi 0,5 a 1,5 kWh elektřiny, což je ekvivalent 6 až 18 centů​.
  • Jiný zdroj uvádí, že 3D tiskárny spotřebují 0,05 až 0,15 kWh na hodinu, s ročním nákladem mezi 87,60 a 346,75 liber bez započítání stálého poplatku, který je ve Velké Británii přibližně 0,71 liber za den​.
  • 3D tiskárna, která vyžaduje 30A 12V, může v maximálním případě vytáhnout až 360 watů (Výkon = Proud x Napětí). Tiskárna s vyhřívanou podložkou 205 stupňů Celsia a vyhřívaným lůžkem 60 stupňů Celsia používá 70 wattů za hodinu, což se přeloží na 0,7 kWh pro desetihodinový tisk​.
  • Velikost a složitost designu, druh použitého filamentu a rychlost tisku jsou dalšími faktory, které ovlivňují spotřebu elektřiny 3D tiskárnou. Běžně používané 3D tiskárny při tisku spotřebují mezi 50 a 250 waty elektřiny. Přesná spotřeba se bude lišit v závislosti na typu tiskové práce a modelu tiskárny​.

Je důležité poznamenat, že tyto informace poskytují obecný přehled a skutečná spotřeba elektřiny může záviset na konkrétním modelu 3D tiskárny a podmínkách, za kterých je používána. Pro přesnější údaje o spotřebě by bylo vhodné konzultovat specifikace konkrétní tiskárny nebo provést vlastní měření.

Zpět do obchodu