Jaký materiál je nejtvrdší na 3D tisk ?

Nejtvrdší materiály pro 3D tisk zahrnují ty, které mají vysokou odolnost proti nárazu, vysokou pevnost v tahu a jsou odolné proti opotřebení. Tyto materiály jsou často používány v průmyslu pro výrobu náročných dílů a komponent. Zde je několik příkladů:

  1. Polycarbonate (PC): Polycarbonát je velmi odolný a má vynikající mechanické vlastnosti, což z něj dělá jeden z nejtvrdších materiálů dostupných pro 3D tisk.

  2. Nylon (Polyamid): Nylon je oblíbený pro svou pevnost, flexibilitu a odolnost. Má vysokou odolnost proti nárazu a opotřebení.

  3. PEEK (Polyether ether ketone): PEEK je jedním z nejodolnějších termoplastů používaných v 3D tisku. Vyznačuje se vysokou teplotní odolností, výjimečnou pevností v tahu a odolností proti chemikáliím.

  4. Ultem (PEI - Polyetherimide): Ultem je vysokoteplotní termoplast s vynikající pevností, plamenovou odolností a schopností odolávat opakovanému sterilování, což z něj dělá ideální materiál pro letecký a zdravotnický průmysl.

  5. Zesílené materiály: Materiály jako nylon mohou být zesíleny skleněnými nebo uhlíkovými vlákny, což zvyšuje jejich pevnost a tuhost.

Tyto materiály vyžadují speciální 3D tiskárny schopné dosahovat vyšších tiskových teplot a často mají také specifické požadavky na tiskové prostředí, jako je vyhřívaná komora. Z důvodu jejich vlastností a nákladů jsou tyto materiály běžně používány v průmyslových aplikacích než pro běžné nebo domácí použití.

Zpět do obchodu