Jaké jsou druhy 3D tisku?

Existuje několik různých druhů 3D tisku, z nichž každý má své vlastní unikátní metody a způsoby tisku. Některé z hlavních druhů 3D tisku zahrnují:

  1. Fused Deposition Modeling (FDM): FDM je jeden z nejběžnějších druhů 3D tisku. Tato technologie funguje tím, že tiskárna rozpouští a následně extruduje termoplastický materiál (často plast) vrstvu po vrstvě, dokud není vytvořen objekt. Materiál se ochlazuje a tuhne rychle poté, co je vytlačen. Tento proces je vhodný pro tvorbu prototypů a výrobku pro domácí použití.

  2. Stereolithography (SLA): SLA využívá světelného záření k tuhnutí tekutého pryskyřice, která je postupně vytvrzována do požadovaného tvaru. Tento proces umožňuje vytváření velmi detailních a přesných modelů a je často používán pro výrobu prvků v oblasti lékařství a průmyslového designu.

  3. Selective Laser Sintering (SLS): SLS používá laser k sintrování práškového materiálu (často plast nebo kov) vrstvu po vrstvě. Tento proces umožňuje tvorbu pevných a funkčních prototypů a součástek s vysokou odolností.

  4. Binder Jetting: Tato technika používá prášek a vázec (vážeč) k vytvoření vrstev materiálu. Binder Jetting může být použit pro tisk větších objektů a výrobu pískových forem pro průmyslové odlévání.

  5. Electron Beam Melting (EBM): EBM používá elektronový paprsek k tavení kovového prášku vrstvu po vrstvě. Tato technika je často používána v průmyslovém sektoru pro výrobu kovových součástek s vysokou pevností.

  6. MultiJet Printing (MJP): MJP používá tiskárnu, která postřikuje kapalný materiál a následně ho ztužuje pomocí UV světla. Tato technologie je vhodná pro tvorbu velmi detailních a komplexních modelů.

  7. Direct Metal Laser Sintering (DMLS): DMLS je podobný SLS, ale používá kovový prášek a laser k tavení a spojování vrstev kovu, což umožňuje vytváření funkčních kovových součástek.

Každá z těchto technologií má své výhody a omezení, a výběr správného druhu 3D tisku závisí na konkrétním účelu a požadavcích projektu.

Zpět do obchodu