Co je to filament?

Filament je jeden z hlavních materiálů používaných pro 3D tisk na 3D tiskárnách s technologií Fused Deposition Modeling (FDM). Jedná se o dlouhý a tenký drát nebo vlákno, obvykle vyrobené z různých druhů plastů, který je přiveden do tiskárny a následně taven a aplikován na stavební desku (podložka) vrstva po vrstvě tak, aby vytvořil 3D objekt.

Filamenty mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně:

  1. PLA (Polyactic Acid): PLA je jeden z nejběžnějších a nejpopulárnějších materiálů pro 3D tisk. Je biologicky odbouratelný, relativně snadno tisknutelný a má nízký zápach. Je vhodný pro tisk domácích a prototypovacích modelů.

  2. ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene): ABS je trvanlivý plast často používaný pro 3D tisk. Má vyšší pevnost a odolnost proti teplu než PLA, ale může vyžadovat dobrou ventilaci kvůli silným výpary při tisku.

  3. PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-Modified): PETG kombinuje vlastnosti PLA a ABS, je pevný, odolný a snadno tisknutelný. Je také odolný proti vlhkosti.

  4. TPU (Thermoplastic Polyurethane): TPU je elastický materiál, který se používá pro tisk pružných a gumových objektů, jako jsou těsnění a boty.

  5. Nylon: Nylon je odolný materiál s vysokou pevností a třením. Používá se pro inženýrské aplikace a mechanické součásti.

  6. HIPS (High Impact Polystyrene): HIPS se používá jako náhrada za ABS a je často používán pro tisk podpůrných struktur.

  7. Wood Fill, Metal Fill, a další: Existují také speciální filameny s příměsí dřeva, kovu nebo dalších materiálů, které dávají tisknutým objektům vzhled a vlastnosti těchto materiálů.

Každý typ filamentu má své vlastní charakteristiky, včetně teplotních nároků na tisk, pevnosti, odolnosti a vzhledu. Při výběru filamentu je důležité zohlednit požadavky vašeho konkrétního projektu a 3D tiskárny, kterou používáte.

Zpět do obchodu