Co je to 3D Tisk ?

3D tisk, známý také jako aditivní výroba, je inovativní technologie, která umožňuje vytvářet trojrozměrné objekty vrstva po vrstvě pomocí speciálních tiskáren nazývaných 3D tiskárny. Tato technologie se stala stále populárnější díky své schopnosti vytvářet složité geometrické tvary a objekty, které by byly obtížné nebo nemožné vyrobit tradičními výrobními metodami.

Proces 3D tisku začíná vytvořením digitálního 3D modelu objektu, který chcete vytisknout. Tento model je vytvořen pomocí speciálního software pro 3D modelování nebo může být získán skenováním fyzického objektu. Poté je tento model rozdělen na tenké horizontální vrstvy, které budou postupně tisknuty.

Samotný tisk probíhá tak, že 3D tiskárna postupně nanáší materiál (často plast, kov, nebo dokonce organické materiály) na stávající vrstvu. Tato vrstva materiálu tuhne nebo se vytvrzuje, a poté se tiskárna pohne o malý krok a nanese další vrstvu. Tento proces se opakuje, dokud není vytvořen celý objekt.

3D tisk má široké využití v mnoha odvětvích, včetně průmyslového designu, medicíny, letectví, stavebnictví a mnoha dalších. Díky tomu, že umožňuje rychlou a přesnou výrobu, se stává stále důležitější technologií pro vytváření prototypů, výzkum a vývoj, a výrobu na zakázku.

Zpět do obchodu